Oporavak od operacije nosa – što očekivati u prvim danima

Kao i svaka operacija, operacija nosa je malo drugačija za sve. Ipak, postoje neke uobičajene stvari koje možete očekivati odmah nakon operacije.

Bez obzira na tehniku ​​koja se koristi, nakon kratkog vremena možete očekivati ​​neku bol i glavobolju. Ako ne dođe do infekcije ili drugog problema, teška bol je vrlo neuobičajena. Većina pacijenata može uzimati lijekove protiv bolova prvih dana ili dva nakon operacije, a zatim se obično osjećaju dovoljno dobro da uopće prestanu uzimati lijekove protiv boli.

Najočitiji i neznatan simptom nakon operacije nosa je zagušenje. Budući da u nosu postoji unutarnja oteklina, tijekom prvih nekoliko tjedana ćete doživjeti poteškoće u disanju, sve dok otok ne postane manji. To je najčešće u najgorem slučaju u prvih nekoliko dana nakon operacije, a zatim počinje poboljšanje.

Neki pacijenti koji su imali velikih problema s disanjem prije operacije nosa primijetit će poboljšanje odmah nakon operacije, čak i uz sve otekline. Kod drugih može proći nešto vremena prije nego počnu primjećivati ​​pozitivne promjene. Oni koji nisu imali problema s disanjem u početku će vjerojatno primijetiti teško disanje više.

Operacija nosa u prvih nekoliko noći nakon kirurškog zahvata često dovodi do remećenja sna, pa se većini pacijenata pruža lagana pomoć za spavanje u obliku savjeta i lijekova. Oni su korisni u prvih nekoliko tjedana nakon rinoplastike kako bi se izbjeglo suho okruženje i nosni iritans, te se također preporuča koristiti sprej za fiziološku otopinu (slanu vodu) i malo masti u nosu nekoliko puta na dan koliko je potrebno za suhoću i koroziju. No, trebali biste izbjegavati pušiti sve dok liječnik ne kaže da je u redu.

Otekline i modrice na vanjskoj strani nosa i obraza vidljive su i nakon operacije. Operacija nosa najčešće dovede do tih vidljivih znakova – to može ponekad biti umjereno, a ponekad i gotovo nepostojeće, ali obično se pojavljuju negdje u sredini tih ekstrema. Vaš liječnik može savjetovati neke lijekove ili biljne lijekove koji pomažu kod modrice, ali nemojte ništa poduzimati bez prethodnog savjetovanja s njima.