Retro muški satovi Darwil

Zadnji put kad su mi Darwil muški satovi došli pod ruku za popravak bilo je možda neke 2001 godine. Prodavao se on još 90-tih godina, one preostale zalihe koje su ostale.

Dobili smo nekom prilikom Darwil sat, za koji smo mislili da je to neka jeftinija verzija Darwila, da je neki lažnjak, pa je onda ispalo da je to ipak pravi Darwil, a imao je veliki natpis Darwil. Bio je kvarcni, imao je japanski mehanizam, a vidio sam ga 1995. ili 1996. godine.

Znali smo da Darwil nikad nije pravio sat na baterije jer su njihovi ženski i muški satovi svi redom bili mehanički. Onda je netko rekao, ma ne to je pravi sat, ali je tvornica vjerojatno u stečaju ili pred bankrotom, pa su onda napravili jeftinije satove. To je zadnji Darwil sat koji sam vidio novijeg datuma, za koji nisam ni siguran da je originalan.

Ja koliko sam čuo od kolega, Darwil je nastalo od imena i prezimena osnivača, tako je nastalo ime. Ne  znam da li je to čovjek sa našeg područja ili ne. Pretpostavljam da je u Italiji bilo sjedište firme, jer su odande stizali svi ti ženski i muški satovi u najvećem broju. Svi su imali švicarski mehanizam FHF.

Za one koji to manje poznaju, danas imamo ETA firmu koja proizvodi mehanizme. Tad je bio FHF i Unitas, koje je Darwil koristio. FHF 81 i FHF 76 i Unitas 63 ili 28. To su bili mehanizmi koje su oni koristili kad su u pitanju njihovi ženski i muški satovi, specijalno izrađeni za njih. Mehanizam je imao taj tvornički grb proizvođača, FHF, koji je stajao sitno uočljiv na dnu sata.

Vrlo popularan, zanimljiv sat. Svi su govorili imam Darwila na ruci. E onda ću i ja da idem da ga kupim. Gdje si ga kupio? U Trstu. Mogli su se ti ženski i muški satovi kupiti i kod nas, ali nešto skuplje.